Veľkonočné pečenie s Le Creuset

Prajeme vám v sviatky jari slnka v každej jednej tvári. Rýchle nohy, svižný korbáč, šunku, rožtek, ba aj koláč. Trošku kriku, šťastia moc, preveselú Veľkú noc! Tak, a týmto krásnym vinšom začíname predsviatočný blog plný jarných inšpirácií. Veľká noc je za rohom a nás, gazdinky, čaká tradičné veľkonočné varenie a pečenie. Šibačov, rodinné návštevy a našich najbližších predsa chceme počas Veľkej noci niečím pohostiť a preto pred sviatkami siahneme na overené veľkonočné recepty. Poďme si ukázať inšpirácie do kuchyne od Le Creuset, s ktorými napečieme raz-dva.

velkonocne-pecenie

Kuchynská zástera pre šéfkuchára

kuchynska-zastera-lecreuset

Milé gazdinky! Ešte pred tým, než oprášime najlepšie veľkonočné recepty, nezabudnime na doplnok hodný kráľovnej kuchyne. Práškový cukor, koláčové cesto, či bielky vedia urobiť na oblečení poriadnu neplechu a preto nevynechajme kuchynské zástery. Tieto bavlnené zástery od Le Creuset sa vyznačujú kvalitným spracovavím, majú praktické vrecká, pričom ich dĺžku si viete prispôsobiť podľa seba. 

Varešky a stierky, ktoré padnú do ruky

varesky-lecreuset

Verte, či nie, chutné ingrediencie a správna varecha, ktorá padne do ruky, sú základom pre tie najchutnejšie veľkonočné koláče. Žerbo rezy, linecké rezy, zamatová roláda, alebo výborné žĺtkové rezy patria medzi tradičné veľkonočné zákusky, ak však nechcete tráviť veľa času v kuchyni, šibačov pohostia aj veľkonočné nepečené koláče. Ak sa držíte hesla "Na Veľkú noc nepečiem!" postačia vám aj BB keksy, smotanový krém, ovocie, forma a kuchynské stierky, ktorými dokonale rozotriete plnku. Nepečené koláče, zákusky a dezerty pritom vašu návštevu potešia rovnako ako veľkonočné pečivo. Ak radšej stavíte na tradičné pečené veľkonočné recepty, farebné varešky a stierky od Le Creuset vám spríjemnia prípravu veľkonočných špecialít a tie nádherné farby si jednoducho zamilujete.

Príprava ingrediencií

odmerky-lecreuset

Kuchynské nerezové odmerky, sada 5 ks - Le Creuset

Tradičné veľkonočné pečenie sa spája s veľkonočnými zákuskami a lineckým pečivom. Pripravíme si múku, cukor, vajíčka, mleté orechy a ďalšie ingrediencie podľa vybraného receptu. Sada piatich kuchynských odmeriek vo forme lyžíc od Le Creuset nám pomôže odmerať to správne množstvo cukru, kakaa, alebo korenín a s mierami v polievkových lyžiciach aj mililitroch môžeme postupovať podľa akéhokoľvek receptu.

misy-na-miesanie-lecreuset

Misy na miešanie z nerezovej ocele s vrchnákom, sada 3 ks - Le Creuset

 

Miešame a šľaháme

misy-na-cesto-lecreuset

Misy na cesto od Le Creuset sú praktickým pomocníkom k veľkonočnému pečeniu. Či už potrebujete pripraviť cesto na veľkonočného barančeka, ušľahať bielky, alebo roztopiť čokoládu na polevu, s touto misou Le Creuset to bude ešte jednoduchšie. Je vhodná do mikrovlnnej rúry a vďaka svojmu objemu 2 l aj na kysnutie cesta. Má veľkú rukoväť, s ktorou pohodlne udržíte misku pri miešaní a s lievikom jednoducho vylejete cesto do formy na pečenie. Vo viacerých krásnych odtieňoch a v tradičnom dizajne francúzskej kuchyne.

Šup do formy na pečenie 

velkonocny-plech-na-pecenie-lecreuset

Veľkonočný plech na pečenie - 12 foriem v tvare vajíčka s motýľom - Le Creuset

Pripravené cesto teraz môžeme dať do formy alebo na plech na pečenie. Plechy na pečenie od Le Creuset sú z nepriľnavej uhlíkovej ocele a majú špeciálnu vrstvu proti pripáleniu, vďaka ktorej sa vám veľkonočné koláče nepripália. Každý plech má oranžové silikónové úchytky, s ktorými ho môžete jednoducho prenášať a vybrať z rúry na pečenie. Novinkou od Le Creuset je veľkonočný plech na pečenie (na fotke), s ktorým upečiete 12 koláčikov v tvare vajíčka s detailom nádherného motýľa. 

mriezka

Upečený korpus musíme nechať na chvíľu vychladnúť, na čo nám skvele poslúži mriežka/stojan na vychladnutie korpusov od Le Creuset. Vychladnutý korpus následne môžme rozkrojiť na polovicu a vnútro natrieme džemom. Túto nepriľnavú mriežku môžeme využiť aj na zdobenie muffín, alebo na poliatie zákusku čokoládovou polevou, pričom poleva z mriežky pekne "odkvapká."

mriezka-na-vychladnutie-korpusu

Mriežka na vychladnutie korpusov - Le Creuset

lecreuset-recept

Inšpirácia od Le Creuset: Brownie s čučoriedkami a tmavou čokoládou

Veľkonočné stolovanie

Veľkonočný zákusok je hotový a teraz prišiel čas na oddych. Ešte pred tým, než si vyložíme nohy a vychutnáme túto dobrotu s rodinou, poďme si ho pekne naservírovať. Krásne veľkonočné stolovanie vieme vykúzliť aj milými doplnkami - zápichom v tvare zajačika na veľkonočnej torte a podnosom na tortu. S veľkonočným porcelánom Villeroy & Boch oblečiete váš sviatočný stôl do jarných šiat. Ak chcete aby vaše veľkonočné linecké koláčiky a suché pečivo vydržalo dlhšie čerstvé, skvele poslúžia dózy na sušienky od Le Creuset, ktoré budú zároveň krásnym doplnkom na stole.

lecreuset3

 

Veľký Piatok bez mäsa

lecreuset5

Veľký piatok bez mäsa: Pečená ryba s citrónovou trávou a limetkou

K najväčšiemu kresťanského sviatku neodmysliteľne patrí aj dodržiavanie veľkonočných zvykov a tradícií. Veľký Piatok je tradične dňom bez mäsa a pozýva nás pripraviť si rôzne chutné bezmäsité jedlá. Inšpirujte sa receptami od Le Creuset a uvarte si chutnú pečenú rybu alebo zeleninovú variáciu - Tarte Tatin s medom a parmezánom v plytkom liatinovom hrnci v najnovšej bordovej farbe Rhone od Le Creuset. V liatinových hrncoch Le Creuset môžete priamo servírovať na stole, kde sa stanú ozdobou a upútajú pozornosť vašich hostí.

lecreuset6

  Recept od Le Creuset: Tarte Tatin s medom a parmezánom

Tak a veľkonočné pečenie je za nami. 🐣 Praktických kuchynských pomocníkov pre veľkonočné pečenie od značky Le Creuset nájdete na predajniach Bella Tavola v Avione Bratislava a v Optime Košice a tu. 🌸

Veselé Veľkonočné sviatky Vám želá Bella Tavola!

www.bellatavola.sk